Surefirova ručna svjetiljka Defender je jedan od najpopularnijih modela tog proizvođača. Dosadašnji Defenderi su bili svjetiljke povećih dimenzija pokretane s dvije CR123A baterije u dršci. Novi model kao izvor energije koristi jednu CR123A bateriju pa je i cijela svjetiljka puno kompaktnija. To je čini izvrsnom EDC svjetiljkom, a nije za zanemariti ni njen potencijal za samoobranu. Iznimno jako svjetlo usmjereno u oči će zaslijepiti svakoga, pogotovo po noći. U takvim slučajevima napadnuta osoba ima nekoliko sekundi vremena za bijeg. Surefire E1D Defender ima čvrst i nazubljen rub kućišta žarulje (Strike Bezel) koji može poslužiti kao sredstvo za udaranje ili za razbijanje stakla u kritičnim situacijama.

Dimenzije Defendera E1D su duljina tijela od 10,16 cm i promjer na širem djelu od 2,85 cm. Masa svjetiljke bez baterija je 87 grama. Surefire je u E1D ugradio LED emiter snage 300 lumena. Naše iskustvo sa Surefireom kaže da ta tvrtka vrlo konzervativno mjeri lumene pa bi ova svjetiljka mogla biti jednako jaka, a možda i jača od konkurencije koja navodi svjetlosnu snagu svojih proizvoda oko 500 lumena. Osim snagom od 300 lumena, E1D može svijetliti sa diskretnih pet lumena. Za slabije svjetlo treba ugasiti i upaliti svjetiljku dva puta u intervalu kraćem od dvije sekunde. Pri snazi svjetla od 300 lumena jedna CR123A baterija će svijetliti 90 minuta, dok će pri snazi od pet lumena svijetliti 47 sati.

Surefire je na E1D postavio kopču koja dopušta da se svjetiljka zakači za remen ili džep u dva smjera, sa svjetlom prema gore ili prema dolje. Voljeli bi sličnu kopču vidjeti i kod drugih proizvođača jer pruža opcije pri nošenju svjetiljke.

Cijena Surefireova E1D Defendera je 240 američkih dolara.