Svatko povremeno zametne važnu mu stvar poput ključeva od auta ili stana, novčanika ili nečeg sličnog. Tvrtka Reveal Labs ima rješenje za takve probleme, ali i za problem krađe tih istih stvari. Rješenje se zove Tile.

Tile je neupadljiva pločica koja ostvaruje vezu sa pametnim telefonom putem Bluetootha i prijavljuje istoimenoj aplikaciji svoju lokaciju. Korisnik pomoću signala sa pločice i pokazivača na aplikaciji može pronaći svoj predmet ukoliko je u dometu od 30 metara. U krajnjoj nuždi je moguće aktivirati i zvučni signal na pločici što će dodatno pomoći pri lokaciji. Aplikacija na pametnom telefonu može pratiti do 10 Tileova i voditi računa o njihovoj lokaciji, ukoliko se nalaze unutar dometa Bluetooth adaptera. Tile radi po Bluetooth 4.0 protokolu što znači da je vrlo štedljiv po bateriju pametnog telefona koju troši samo kad se bežično izmjenjuju podaci.

Aplikacija Tile je u stalnom kontaktu sa informacijskim oblakom od kojeg može primiti upozorenje o izgubljenoj stvari. Ovo svojstvo je zamišljeno u slučaju gubitka predmeta van dometa Bluetooth signala ili u slučaju krađe nekog predmeta obilježenog Tileom. U prvom slučaju je moguće dozvati zadnju prijavljenu lokaciju predmeta tj. Tilea koji ga obilježava, a u slučaju krađe korisnik mora prijaviti predmet kao trajno izgubljen i sve aplikacije u drugim telefonima će biti “upozorene” da ga traže. Nađe li se predmet u dometu nekog od telefona sa aktivnom aplikacijom njegova lokacija će biti prenesena vlasniku. Reveal Labs tvrdi da su ovi prijenosi kodirani i vidljivi samo vlasnicima Tileova pa takva razmjena informacija neće nikome odavati lokaciju drugih korisnika i tuđih Tileova.

Tileovi su samodostatni uređaji koje ne treba puniti ni nikako drugačije održavati. Proizvođač će vlasnika upozoriti kada je vrijeme za promjenu Tilea. U Reveal Labsu nisu baš jako precizni po pitanju zamjene Tilea, ali predviđaju slanje starog Tilea njima pri čemu će oni snositi troškove dostave pa pretpostavljamo da će novi doći po značajno nižoj cijeni od prve kupnje.

Reveal Labs je trenutno u postupku sakupljanja novca za pokretanje projekta pomoću Selfstarter open source platforme. Financiranje traje od 20. lipnja pa sve do 23. srpnja, no već sada je sakupljeno više novaca nego što je traženo.

Tile projekt po nama ima jednu manu, a to je da je dostupan isključivo za iOS platformu tj. radit će isključivo s iPhoneima (modeli 4, 4S i 5). Reveal Labs navodi da je spreman razvijati aplikaciju za Android kada taj operativni sustav u potpunosti podrži Bluetooth 4.0 verziju. Aktualni modeli Android pametnih telefona imaju hardver koji je u skladu sa 4.0 specifikacijom Bluetooth komunikacije, no očekuje se bolja podrška od strane OS-a koja će doći sa Androidom 4.3. Veliko zanimanje koje je Tile pobudio ide u prilog širenju ovog projekta i na druge mobilne operativne sisteme.

www.thetileapp.com

http://youtu.be/pqDm3gZNZPM