ChargeLight je bio još jedna od naših „Kickstarter preporuka“. U trenutku kada smo pisali preporuku, to je doista bio inovativan proizvod.  Radi se o kombinaciji prijenosne baterije za punjenje mobilnih uređaja (primarno pametnih telefona) i ručne svjetiljke solidne snage. Već par mjeseci kasnije kineski proizvođači su počeli proizvoditi kopije i varijacije na temu, a danas je tržište gotovo pa preplavljeno takvim dodatnim baterijama za naše energije gladne pametne telefone. U novim okolnostima recenzija ChargeLighta će biti daleko stroža nego da se dogodila prije godinu i pol.

rtka Noco svoj je proizvod predstavila kao kvalitetnu opciju opremljenu stolnim punjačom koji zajedno s ChargeLightom može puniti još jedan uređaj. Dakle, sam ChargeLight se umeće u stolni punjač na koji je spojen zidni punjač, taj stolni punjač na sebi ima priključak za spajanje još jednog uređaja (pametnog telefona) na paralelno punjenje s ChargeLightom – sve preko jednog zidnog punjača. Iz tog razloga se uz ChargeLight isporučuje vrlo kvalitetan zidni punjač s izlaznom jakosti struje od 2A.

Proces razvoja ove svjetiljke/baterije trajao je daleko duže od najavljenog u predstavljanju projekta, no kašnjenje je tvrtka Noco opravdala upravo opisanim stolnim punjačom. Naime, moj doprinos projektu bio je dovoljan tek za svjetiljku/bateriju sa zidnim punjačem, ali sam zbog kašnjenja dobio i stolni punjač.

Mobilni punjač

Kvaliteta izrade ChargeLighta je solidna, ali solidna za jednu prijenosnu bateriju. Nije solidna po mjerilima kvalitete ručnih svjetiljki kakve recenziramo na Urban Gadgetteu. Imam osjećaj da bi se ChargeLight u sudaru s asfaltom raspao dok to nije slučaj s jednim Fenixom, Four Sevensom ili Surefireom. Kao slabe točke vidim žarulju i njeno kućište te konektore na zadnjoj strani. Radi se o plastičnim dijelovima na inače aluminijskom tijelu. Moj prvotni dojam se pokazao istinitim jer su se USB konektori na zadnjoj strani baterije nakon nešto više od godine dana korištenja poprilično rasklimali. Kapacitet baterije ugrađene u ChargeLight je 2.600 mAh što je dovoljno za napuniti većinu modernih pametnih telefona jednom. Na žalost u praksi to ipak nije kompletno punjenje do 100%. U periodu korištenja ChargeLight sam većinom koristio za punjenje Nexusa 4 i Samsungova Galaxy S3. Oba telefona imaju baterije kapaciteta 2.100 mAh i ChargeLight ih puno do razine od 70-80 % napunjenosti. Ne baš kako se reklamira, ali više nego dovoljno za nuždu. Spajanje baterije na uređaj koji treba puniti nije dovoljno, za početak punjenja valja pritisnuti i tipku.

ChargeLight ima signalno svjetlo koje pri uporabi, bilo kao svjetiljke ili kao mobilnog punjača, daje signal o napunjenosti baterije. Zeleno svijetlo signalizira da je baterija napunjena i ima solidne rezerve, a pred kraj kapaciteta zasvijetli crveno.

Svjetiljka

Svjetiljka u ChargeLightu je konstruirana da daje široko i ravnomjerno svjetlo tzv. „flood light“. Ovakva konfiguracija svjetlosnog mlaza je pogodna za korištenje u zatvorenom prostoru te za osvjetljavanje na malim udaljenostima. Smatram to odličnim odabirom proizvođača. Uniformnost svjetlosnog otiska nije na visini kvalitetnih proizvođača kao što su Surefire, Fenix ili Four Sevens. Krug svjetla nije sasvim centriran, a vanjski rubovi imaju puno nepravilnosti, no svjetiljka odrađuje svoj posao anuliranja mraka sasvim u redu. Snaga svjetla je 250 lumena. Meni se čini da je stvarna snaga nešto niža, ali svjetlo jest jako. ChargeLight može svijetliti i snagom 120 lumena, 25 lumena i kao stroboskop. Kroz načine rada svjetiljke se kreće pritiskom na tipku za paljenje svjetla u vremenskom roku kraćem od dvije sekunde. Baterija omogućava ChargeLightu čak četiri sata kontinuiranog svjetla na najvećoj snazi, osam sati pri 120 lumena, 72 sata pri 25 lumena i 120 sati u stroboskopskom načinu rada.

Cijena koju Noco traži za svoj ChargeLight je trenutno 49,95 američkih dolara i držim da je to puno previše za ono što ChargeLight nudi te za kvalitetu po kojoj to nudi. Povremeno se pokreću akcije pa se ChargeLight može kupiti za 29,95 američkih dolara što je nešto realnija cijena. Moj sud je da je ChargeLight polovično rješenje, nešto poput univerzalnih guma za automobil. Nije vrhunska svjetiljka, ali će poslužiti. Nije snažan akumulator koji će dati puno sati autonomije, ali će poslužiti. Za tako nešto držim da je cijena previsoka i ozbiljnijim urbanim nomadima preporučio bi kupovinu kvalitetne i daleko izdržljivije svjetiljke te kvalitetnog akumulatora daleko većeg kapaciteta.

Autor: Goran Maravić