Tvrtka Fulidat Electronics Limited je 2007. godine osmislila tržišnu marku ručnih svjetiljki Solarforce. Jedan od prvih predstavljenih modela je bio L2 koji je dizajnom i funkcionalnošću neodoljivo podsjećao na Surefireov bestseller, model 6P. Solarforce to čak i nije skrivao već se hvalio međusobnom kompatibilnošću komponenti njihova i Surefireova proizvoda. Prve verzije svjetiljke L2 su imale aluminijsko kućište solidne kvalitete eloksirano HA Type II procesom. Danas prevladavaju finiši HA Type III. Stariji sustav zaštite i bojanja aluminija je u tom trenutku omogućio Solarforceu da bude iznimno konkurentan cijenom. Type II proces jest tehnološki inferioran novijem Type III, međutim još uvijek pruža dovoljnu razinu zaštite korisnicima koji nisu u mogućnosti izdvojiti velik novac za ručnu svjetiljku.

U vrijeme dok su internetske trgovine bile preplavljene ručnim svjetiljkama proizvođača kao što su Ultrafire, Romisen, Trustfire i sličnim varijacijama na temu, Solarforce je nudio nešto višu kvalitetu od te i takve konkurencije i s godinama je samo popravljao svoj status.

Proizvođač se okušao i sa drugim modelima, no većina ih je bila prolazna. Prodavali bi se neko vrijeme i onda bi samo nestali. U prvim godinama postojanja većina proizvoda nije bila na razini kvalitete svjetiljke L2 i nakon nekoliko godina bi otkazali poslušnost. Jedina konstanta u Solarforceovoj  ponudi je bio L2 koji se s vremenom počeo pojavljivati u više različitih boja pa je pomalo počeo dobivati i varijacije poput mini verzije te dodatke poput kopči i futrola za nošenje ili zubaca na kruni glave svjetiljke. Pred koju godinu Solarforce je očigledno ekonomski ojačao jer su se počeli pojavljivati novi modeli zasnovani na prvotnoj L2 svjetiljci. Novi modeli su nosili ime L2 sa nekim sufiksom npr. L2P ili L2T. Napuštena je stara tehnologija HA Type II zaštite tijela svjetiljke i usvojen HA Type III. Type II i Type III tijela svjetiljku se najbolje raspoznaju po boji, Type II kućišta su nešto sjajnija dok su Type III matirana.

Solarforce u zadnjih godinu-dvije rapidno proširuje svoju ponudu brojnim drugim modelima koji se prodaju sa različitim uspjehom i u skladu s time opstaju ili nestaju, a L2 serija i dalje buja. Kineski proizvođač je davno usvojio proizvodnju LED umetaka kojima redovito prati tehnologiju tvrtke CREE. Nude se LED žarulje sa raznoraznim načinima rada, dijelovi svjetiljke u brojnim varijacijama – najviše se nude varijacije glave i prekidača. U početku su prekidači za paljenje/gašenje svjetiljke zahtijevali dubok pritisak pri čemu bi se svjetlo upalilo tek kada bi prekidač krenuo natrag u početnu poziciju. Dugo vremena je ovo bio standard kod Solarforcea, a pogotovo u L2 svjetiljkama. Polako su se počeli pojavljivati zasebni prekidači koji su nudili trenutno paljenje svjetiljke već pri laganom pritisku, a pritiskom do kraja bi se trajno upalila svjetiljka. Takve prekidače je isprva trebalo naknadno kupiti i staviti na već kupljenu svjetiljku. Ne radi se o nikakvom poslu lemljenja prekidača, već je Solarforce prodavao dio svjetiljke sa prekidačem, dakle čep za otvor za baterije na kojem se nalazi prekidač. Danas su standardni prekidači sa trenutnim paljenjem tzv. forward clicky switch.

Zavidna modularnost

Osim prekidača Solarforce nudi i druge alternativne dijelove za L2 modele. Naime, L2 se sastoji od nekoliko komponenti koji se rastavljaju običnim odvijanjem. Počnemo li od zadnje strane, tu je poklopac spremnika za baterije sa prekidačem, zatim dolazi cijev u kojoj se nalaze baterije (ili baterija) pa dolazi glava svjetiljke u kojoj se nalazi LED umetak, LED umetak i na kraju rub glave svjetiljke skidanjem kojeg se može zamijeniti staklo na glavi svjetiljke. Osim držanja stakla, taj rub može imati i daleko agresivniju namjenu. Moguće je kupiti čeličnu verziju tog ruba sa oštrim dijelovima koji onda može poslužiti za razbijanje stakla ili nekog drugog materijala ili za samoobranu.

Važno je napomenuti da je svaki od tih dijelova kompatibilan sa cijelom L2 serijom pa je teoretski moguće kupiti L2 svjetiljku u dijelovima i napraviti svoju, personaliziranu, verziju. Iz obične svjetiljke pitoma izgleda lako je napraviti dosta nezgodan alat za razbijanje i udaranje. Kupnjom kraćeg spremnika za baterije je moguće i skratiti L2, ali i produžiti je kupnjom produžetka – na taj način se povećava broj baterija u svjetiljci i produžava autonomija rada.

Kupovinom raznih LED umetaka može se brzo i dosta jeftino mijenjati izlazna snaga svjetiljke. Osuvremenjivanje L2 serije novim LED tehnologijama je na ovaj način jednostavno i jeftino jer nema potreba za zamjenom cijele svjetiljke već se kupuje samo žarulja. Isto se može napraviti u slučaju kvara ili oštećenja, ne samo LED žarulje nego bilo kojeg dijela svjetiljke.

Neki Solarforceovi LED umeci nude različite načine rada žarulje pa je tako izmjenom žarulje moguće dodati SOS i stroboskop načine rada kao i stupnjevanje izlazne snage svjetla. Postoje žarulje sa tri načina rada i pet načina rada. Solarforce u svojoj ponudi ima i žarulje koje svijetle samo u ultra-ljubičastom ili infra-crvenom spektru pa je ovu svjetiljku lako pretvoriti u pomagalo za naočale za noćno osmatranje.

Pored varijacija komponenti L2, Solarforce nudi i dodatke kao što su filtri za svjetlo u raznim bojama, čunjevi za svjetlosnu signalizaciju, kopče za nošenje, difuzori svjetla, futrole, vanjski prekidači, sustavi za montiranje na bicikl ili pušku te lanterna sa stalkom za pretvaranje L2 u stolnu svjetiljku.

Solarforce L2 modeli rade na dvije CR123A ili dvije RCR123 baterije, a kompatibilne su i sa 18650 punjivim baterijama.

Upotreba

Solarforce L2 koristim već dugi niz godina i počeo sam s nekoliko modela baznih L2-ojki, većina njih je danas poklonjena i sve do jedne rade. Kada je Solarforce počeo izbacivati nove modele kupovao sam ih i poklanjao starije originale prijateljima i rodbini. Jedno duže vrijeme je Solarforce L2 bila moja EDC svjetiljka koju sam nosio u Maxpeditionovom Thermiteu, no s dolaskom novijih i manjih modela sličnih sposobnosti Solarforce je počeo preuzimati druge dužnosti. Nakon dugo godina korištenja više različitih modela i kombinacija stekao sam povjerenje u ove svjetiljke pa sam im podario statične zadatke poput svjetiljke u stanu i svjetiljke u automobilu. Držim da bi svatko morao imati ručnu svjetiljku u automobilu bez obzira što će kod sebe možda imati i neki džepni model. Nevolja uvijek dolazi u najnezgodnijem trenutku, a takvi se obično događaju noću. U stanu na nekoliko mjesta držim svjetiljke u slučaju nestanka struje. I na kraju, Solarforceovu L2-ojku nosim sa sobom kada znam da ću raditi nešto što zahtijeva duži period korištenja svjetiljke. Primjerice u našem obilasku Željave sa Croatia Infiltrationom kolega i ja smo se oslonili upravo na Solarforceove L2 svjetiljke i nisu nas iznevjerile.

Svjetlosni puristi i elitisti bi mogli imati prigovor na formu i čistoću svjetlosne zrake. Naime, Solarforceove LED žarulje ne daju tako uniforman i pravilan krug kao neki skuplji proizvodi. Vidljive su male nepravilnosti u svjetlosnoj zraci koju stariji modeli žarulja (najnovije nisam imao prilike isprobati) ostavljaju na bijelom zidu. Meni je to potpuno nebitno jer kada trebam svjetiljku bitno mi je da osvjetljava ono što želim i da to radi pouzdano. Kvaliteta svjetlosne zrake je više nego dovoljna za posao osvjetljavanja i te nepravilnosti se mogu uočiti samo kada se osvjetljava bijeli zid radi provjere izgleda zrake. Uostalom, u Solarforce L2 kućišta se mogu staviti i LED žarulje drugih proizvođača. Kvaliteta kućišta, pogotovo novijih modela, je na razini bilo kojeg drugog renomiranog proizvođača kao što su Fenix ili Four Sevens.

Solarforce sa svojom L2 serijom nudi svjetiljku koja vrlo vjerojatno ima najbolji omjer uloženog i dobivenog, a pritom korisnik ima nevjerojatnu slobodu konfiguriranja i nadogradnje. Zbog napretka tehnologije L2 danas više nije najsretniji izbor za džepnu svjetiljku, ali joj je njena fleksibilnosti otvorila vrata mnoštvu drugih zadaća. Kupci koji traže puno kvalitete za nevelik novac bi trebali razmisliti o ovim svjetiljkama – u svojoj kategoriji su daleko kvalitetnije od jeftinih proizvoda koji nose imena poput Trustfire, Ultrafire ili Romisen.

www.solarforce.hk

Autor: Goran Maravić