Omega Wallet još je jedan projekt zasnovan na Kickstarteru. Vlasnik sam ovog novčanika već nekoliko godina i u mom EDC sustavu pronašao je mjesto ljetnog novčanika. Radi se o minimalističkom novčaniku koji omogućava nošenje kartica i papirnate gotovine. Dakle, nema tu mjesta za hrvatsku prometnu dozvolu, putovnici i slične papirnate dokumente veličine bilježnice. Nema mjesta ni kovanicama. Meni je takav pristup vrlo praktičan u ljetnim danima kad je odjeća lagana i s malo džepova, a zapravo mi treba tek osobna iskaznica, nešto novaca i možda bankovna kartica. U takvim uvjetima Omega Wallet briljira.

Omega se sastoji od dvije (u mom slučaju)  aluminijske pločice veličine kreditne kartice koje su povezane malim gumenim prstenima. Guma je dovoljno elastična da se u novčanik mogu dodavati kartice i novac, ali u isto vrijeme i dovoljno stišće sadržaj da sasvim sigurno ništa neće ispasti iz njega. Gumeni prsteni se lako mogu zamijeniti u slučaju da se pohabaju, a FireTi nudi zamjenske prstene u raznoraznim bojama.

Nekad se zbog sile stiskanja treba potruditi oko stavljanja papirnatih novčanika u novčanik. Kartice idu jednostavno. Druga mana novčanika jest glatkoća površine aluminijskih pločica tj. nedostatak iste. Moje je mišljenje da su pločice aluminija s unutarnje strane trebale biti više zaglađene da se izbjegne grebanje kartica koje kod nekih hrvatskih banaka ne odlikuje izdržljivost i kvaliteta. U isto vrijeme to ne mogu zamjeriti proizvođaču jer je Omega zamišljena kao novčanik od titanija, točnije od glatkih pločica titanija. Aluminijska verzija je bila jeftinija alternativa da se za manje novaca dobije isti dizajn.

Moram spomenuti da mi Omega dosad nije izgrebla nijednu karticu, ali ziheraši poput mene taj problem mogu riješiti za nekoliko minuta uz vrlo fini brusni papir. Aluminij je dovoljno mekan da se bez većih problema u kratko vrijeme može polirati do tražene glatkoće.

Kickstarter projekt je završio, ali Omega novčanike se i dalje može kupiti preko internetske stranice proizvođača – www.myfireti.com. Vlasnik stranice povremeno zna obustaviti uzimanje narudžbi kako bi stigao ispuniti one već zaprimljene pa se na Omegu može malo duže čekati. Aluminijske verzije više ne postoje, sada se prodaju isključivo titanijski novčanici. Cijena titanijskog novčanika je za moj ukus (i džep) malo previsoka (u trenutku kada sam ja kupovao bila je 45 britanskih funti), ali proizvođač očigledno nema problema s prodajom.

Autor: Goran Maravić