Društvo u kojem živimo promijenilo se dolaskom pametnih telefona i svakojakih elektroničkih gadgeta koji nam „olakšavaju“ svakodnevnu komunikaciju te ubrzavaju stil života. Ljudi oko nas su obuzeti porukama, statusima, slikama, postovima i ponekad, telefonskim pozivima. Sve dok ne crkne baterija.

islili ste da će prvi dio članka biti opaska sa sociološkog aspekta po pitanju alijenizacije društva i potkupljivosti ljudskog roda jeftinim igračkama kojima multinacionalne korporacije daju vrijednost? Varate se. Ovo je samo uvod u recenziju jednog jednostavnog komada elektronike koji mi je spasio kožu nebrojeno mnogo puta u zadnjih osam mjeseci korištenja.

Moderni proizvođači pametnih telefona, tableta, e-čitača i inih „zasloničastih“ proizvoda još uvijek muku muče sa problemima napajanja istih. Što veći ekran, što više aplikacija, privuci ih i ne puštaj s ekrana kako bi mogli pročitati i pogledati što više reklama kako bi uskoro kupili još veći mobitel/tablet/čitač sa još većim ekranom sa još više aplikacija… e brate, to zahtijeva i veću bateriju. A kada vam baterija vašeg prijenosnog uređaja okrene leđa, uvijek je dobro imati plan B.

Moj plan B se pojavio, kao što sam rekao, prije 8 mjeseci u vidu poklona dragog prijatelja koji je dolazio iz Kine. Naravno da sam oduševljeno otvorio paket, pročitao naslov i skeptično ga pogledao. Napomenuo je kako u Kini to svi koriste konstantno na dugim putovanjima vlakom i da on ne vidi razlog zašto ga ja u Zagrebu ne bi trebao imati. Zahvalio sam se iako sam već u sebi razmišljao kako ne vidim neku pretjeranu korist od takve stvarčice. Dok ga nisam počeo koristiti. Osam mjeseci nakon, prijenosna baterija je sastavni dio mog EDC-ja i koristim je puno više nego što sam prvotno mislio.

Prijenosne baterije

Prijenosne baterija nije nikakva novost u svijetu tehnologije. Kao što sam prije spomenuo, sa sve većim ekranima i sve tanjim mobitelima dolazi i potreba za backup opcijom punjenja (ili ste jedan od onih wall huggera kako Samsung posprdno naziva Appleove korisnike u svojoj reklami). Radi se o uređaju određenog kapaciteta koji je, nakon što je prethodno napunjen, u mogućnosti napuniti bateriju vaših mobilnog uređaja.

iWalk

iWALK (U2O Global Co. Ltd) je globalna kompanija koja je svoju karijeru započela 2003 godine u polju prenosivih baterija za razne uređaje. Trenutačno imaju tri sjedišta (USA, Južna Koreja i Kina). U moru uređaja i dodataka za mobilne uređaje najviše se ističu njihove prijenosne  baterije.

Opis uređaja

iWalk Extreme 10,000 Duo, kao što joj samo ime kaže, jest prijenosna punjiva baterija kapaciteta 10 000 mAh koja ima dva USB izlaza koji će puniti vaš gadget ili dva, simultano.

Sam uređaj izgleda kao minijaturni izvanzemaljski pendrek u nedostatku boljeg opisa. U presjeku ima izgled nepravilnog oktagona sa gumiranim kućištem koje je vrlo ugodno na dodir. Prvotno sam mislio da je takva podloga odlična za sakupljanje prašine, odličnu vidljivost pohabanosti uređaja te generalno neupotrebljiva. Potpuno sam pogriješio jer na stranicama proizvođača se može pročitati da se radi o posebnom sloju koji služi za upravo obrnute ciljeve od onih koje sam ja predviđao. Sada, nakon 8 mjeseci svakodnevnog nošenja, punjenja i korištenja, uređaj izgleda novo. Odličan posao!

 

Tehničke karakteristike uređaja su:

Boje: crna i bijela
Dimenzije: 166.5 x 42.5 x 24 mm
Kapacitet: 10,000 mAh
DC IN: 9V / 1.5A
DC OUT: 5V/2.1A; 5V/1.0A
Težina: 253g

Na prednjoj strani uređaja vidimo četiri blještavo plave (kada je uređaj uključen) ledice koje su indikator kapaciteta baterije te pomoćnu svjetiljku. Sa desne strane uređaja nalazi se micro USB port za punjenje uređaja. Sa lijeve strane nalazi se tipka za uključivanje uređaja koja, ukoliko se drži pritisnuta 3 sekunde, pali i gasi pomoćno svjetlo.
Na vrhu uređaja nalaze se dva USB porta koji omogućavaju punjenje dva uređaja simultano ili odabir želite li ih puniti jakosti 1.0A (namijenjena većini pametnih telefona) ili 2.1A (namijenjena tabletima i nekim pametnim telefonima).
Sa uređajem u kutiji dobivate dva dugačka, crvena, gumirana kabela; jedan micro USB koji služi punjenju baterije i pametnih telefona koji imaju taj ulaz, drugi kabel je pomalo zastarjeli priključak za iPad/iPhone uređaje prije nego se pojavio lightning connector. U kutiji je također platnena vrećica koja služi za pohranjivanje vašeg punjača i kablova. Sama kutija je vrlo lijepo napravljena. Gledajući njihovu ponudu, shvatio sam da im svi uređaji dolaze u finim, plastificiranim kutijama sa magnetskim sustavom otvaranja i zatvaranja. Ono što nećete dobiti s punjačem je njegov vlastiti zidni punjač već se puni putem USB/micro USB kabelom preko prvog upaljenog kompjutera.

Iskustvo korištenja

Kroz zadnjih 8 mjeseci korištenja dobio sam prilično dobar osjećaj koliko uređaja mogu napuniti dok se punjač u potpunosti ne isprazni i rezultati nisu loši. Ova punjiva baterija će bez problema izdržati vikend od 4 potpuna punjenja vašeg pametnog telefona, a da se ne istroši. U jednom radnom tjednu bateriju punim  jednom i to odgovara mojoj potrebi za dodatnim punjenjem dva pametna telefona, iPad-a i Kindle Paperwhite čitača kada zagusti. Vrijeme punjenja mu je otprilike 6 do 8 sati pa nije problem ukoliko ga ostavite da se puni tokom noći. Možda najbolji način da izračunate koliko će vam kapaciteta trebati jest da pogledate baterije svih uređaja koje koristite, zbrojite te zaokružite na prvu višu tisućicu mAh od brojke koju ste dobili.  Za svaki slučaj.

Završne riječi

Toplo preporučam ovaj uređaj svakome tko treba prijenosni punjač/bateriju koja radi svoj posao točno onako kako bi i trebala. Jedine zamjerke u trenutku pisanja ovog teksta su bila težina i cijena. Uređaj je teži no što se čini kada ga vidite i prodavao se po cijeni od 100 do 130 dolara. Trenutačno se situacija na tržištu promijenila pa se može nabaviti po cijeni od 45 dolara, ako malo potražite. Stvarno nemate razlog da ga ne nabavite.

Autor: Andrija Sprčić