Nekoliko godina sam tražio rukavice koje će me grijati zimi i u isto vrijeme mi omogućiti maksimalnu spretnost u rukama. Rješenje sam vidio u modernim sintetičkim materijalima i bacio se u potragu za takvim rukavicama. Nisam našao ništa zadovoljavajuće kod proizvođača planinarske opreme (predebela izolacija i previsoke cijene, overkill za urbane sredine) pa sam se prebacio na američke proizvođače fokusirane na vojsku i taktičku zajednicu. Računao sam da će oni napraviti rukavice koje štite od hladnoće i u isto vrijeme omogućavaju baratanje oružjem i drugom opremom što ih čini pogodnim za hodanje po gradu i hvatanje ključeva, tramvajskih karti, mobitela i slično. Nisam pogriješio u svojoj logici te mi je vrlo brzo za oko zapeo model Cool Weather Shooting Glove od tvrtke Blackhawk. Proizvođač imenom precizira da se ne radi o rukavici za ekstremne hladnoće što sam i tražio. Trebala mi je rukavica koja će me prvenstveno štititi od puhanja. Blackhawkova Cool Weather Shooting glove je izrađena od istog materijala kao i softshell jakne, a iznutra je presvučena tankim slojem fleecea. Ta kombinacija ne propušta nimalo vjetra te pruža iznenađujuću razinu toplinske zaštite s obzirom na naziv proizvoda. Blackhawk Cool Weather Glove su rukavice koje nosim već dvije zime i morao sam posegnuti za bolje izoliranim rukavicama tek u nekoliko prilika kada je temperatura bila iznimno niska, a ja sam očekivao da ću provesti više sati na otvorenom.

S Blackhawk rukavicama vam ništa ne ispada iz ruku

Na dlanu i donjoj strani prstiju rukavice su presvučene gelom protiv klizanja i moram naglasiti da se radi o jednom od najefikasnijih sredstava te namjene. Ovaj pristup mi se daleko više dopao od silikonskih trakica kakve češće možemo pronaći u toj namjeni, naime premaz je daleko tanji i pomaže spretnosti. Vjerujem da je Blackhawk tome posvetio dosta pažnje zbog osnovne namjene ovih rukavica – preciznog povlačenja okidača. Nama to pomaže da lakše manipuliramo mobitelom :) Premaz se na prvi pogled činio kao prva stvar koja će nestati sa rukavica, međutim nakon dvije godine korištenja pri čemu je bilo dosta lopatanja snijega u Bčackhawkovim rukavicama, premaz je postojan. Na pregibima se vidi da su rukavice korištene, ali to nimalo ne umanjuje efikasnost premaza i očekujem da je u njemu još nekoliko godina života.

Kvaliteta izrade Blackhawkovih Cool Weather Shooting Gloves je vrhunska. Tijekom dvogodišnjeg korištenja ni končić mi nije “procurio” iz rukavice. Šavovi nigdje ne prelaze površine ruku koje su u kontaktu sa stvarima prilikom hvatanja. Materijal rukavica je gladak pa ovim rukavicama nikad nisam zapeo za nešto što bi ih moglo rasparati ili teško oštetiti. Zbog glatkoće materijala ove rukavice dosta dugo odolijevaju kiši, a i snijegu će popustiti tek nakon dužeg uranjanja rukavica u isti. Kada močenje nije ozbiljno rukavice će se brzo osušiti tjelesnom temperaturom ruke, stavite li ih u džep.

Shooting Gloves se pružaju poprilično visoko uz podlakticu što ih u kombinaciji sa dobrom jaknom čini idealnim za zaštitu od vjetra. Materijal je blago elastičan pa prebacivanje rukavice preko većeg sata ili narukvice neće biti problem.

Blackhawk svoje rukavice cijeni nešto više od usporedivih modela proizvođača kao što su Hatch ili Mechanix, ali je jeftiniji od proizvođača planinarske i sportske opreme. Smatram da cijena odgovara ponuđenog kvaliteti te mogu ove rukavice bez ikakve zadrške preporučiti za korištenje svakom tko traži zaštitu od vjetra i hladnoće uz zadržavanje spretnosti u prstima.

Autor: Goran Maravić