Čizme su jedne od onih stvari koje nitko ne želi kupovati na brzinu. Uglavnom su skupe, teške i upotrebljive samo za određeni segment za koji ih koristimo. Mislim, kad pogledate, tenisice, cipele i ostale stvari koje stavljamo na noge koristimo puno više i daleko više uživamo u njihovoj upotrebi. Sada dolazimo do najbitnije stvari. Upotreba. Kada u niskim tenisicama ugazite u lokvu vode koju niste vidjeli na cesti, vrlo brzo će vam sinuti zašto ste trebali platiti 300 kn više za nepromočive čizme umjesto da pokleknete svojoj konzumerističkoj prirodi i kupite nešto što vam se već duže vrijeme sviđa i sigurni ste da će te to nositi puno duže od glupih čizama.

Ovisnost o udobnosti

Čizme koje sam originalno kupio prije točno tri godine, naizgled su bile najbolji mogući izbor i najudobnije rješenje za opasne vremenske prilike koje su nagovještavala nalickana lica u zadnjim minutama dnevnika. Bio sam uvjeren da je tvrtka koja ih proizvodi napravila dobar posao i da je omjer cijene, kvalitete i udobnosti (plus izgled) bio maksimalno dobar. Da ne duljim (s obzirom da planiram napisati recenziju tih čizmi u danima koji dolaze), bio sam u krivu. Čizme koje sam toliko dugo birao, tražio zamjerke po opskurnim forumima, čitao user reviews, gledao video recenzije na YouTubeu, potpuno su se raspale nakon tri mjeseca korištenja. Bilo je vrijeme za novu kupovinu s obzirom da sam u napadu inteligencije bacio račun.

Skepsa prema afirmiranim brendovima

Nisam obožavatelj Timberlanda. Ovo su prve njihove čizme koje sam nabavio. Da budem iskren, nisam ih ni želio kupiti, ali kada imate nestandardnu veličinu stopala, nemate previše izbora. Prodavačica se uvjerila da usluga u mojem slučaju znači potvrđivanje svih navedenih svojstava čizme, odgovaranje na razne upite koje sam kopirao iz najgorih situacija pročitanih na webu, nestandardnu veličinu stopala te neugodan stav jer, opet, nisam obožavatelj njihovog brenda. Nakon pola sata u dućanu, dugo premišljanja, početnu cijenu koja nije bila napumpana te bon od 20% popusta koji mi je draga prodavačica dala nakon što sam se učlanio u njihov x-ti „čizma klub“, odlučio sam ih kupiti.

Izrada

Rime Ridge Duck Boot je jedna glomazna čizma. U potpunosti napravljena od kože, vodonepropusna te uz 200 gramsku Thermolite insulaciju, pruža impresivnu zaštitu od svih vremenskih nepogoda koje možete očekivati u gradskoj sredini a i šire. Čizma ima ojačane dijelove na zadnjem i prednjem dijelu, odmah kod prstiju. Bez obzira na to, kretanje nije preteško. Unutrašnjost čizme (i dio gornjeg dijela iz nekog čudnog dizajnerskog pothvata) je podstavljena sa naizgled vunenom podstavom koja bi trebala osigurati relativnu udobnost i toplinu. Toplina da, udobnost definitivno ne. Nakon dužeg nošenja, ta podstava počne žuljati i stopalo počne peći – na isti način kao kad duže vrijeme stojite na nogama.

Udobnost i očekivanja

Jedna od stvari koje napravim čim nabavim čizme jest da odem trčati s njima. Nekoliko stotina metara. Samo da vidim što mogu očekivati od njih te da ih malo „ukrotim“. U ovima sam se razbio ko zvečka nakon 100 metara. Početna skepsa je prerasla u vidno negodovanje. Nekoliko dana nakon kupnje, počeo je padati snijeg i vrijeme je namrštilo svoje lice. Najbolje vrijeme za testiranje sposobnosti novih čizmi. Izvadio sam ih iz kutije, obuo i zaputio se cipelariti rutu od Prečkog prema Jelačiću. Nakon otprilike dva sata, vratio sam se doma i skinuo čizme. Nisu promočile bez obzira na namjerno gaženje po nanosima bljuzge i otopljenim lokvicama koje su dolazile taman do kopči vezica. Noge su bile tople i suhe. Naizgled sve što bi čovjek očekivao od vodonepropusnih čizmi. Uz čizme sam u istom dućanu kupio i vosak za impregnaciju (mislim da se zove Waximum… heh) i čuvanje proizvoda od kože – koji nisam iskoristio prije šetnje.

Iznadprosječna vodonepropusnost

Shvaćam koliko je blesav ovaj podnaslov… slobodno se iskalite na mene u komentarima. Međutim, tijekom godina sam postao sve više i više skeptičan na ove tvrdnje proizvođača. Mislim, ok, čizme su vodonepropusne i kao takve bi trebale izdržati i stajanje u lokvi od 10 centimetara vode bez puno muke. Pogrešno. Većina proizvođača pod vodonepropusnost smatra da čizme neće promočiti na malo jačoj kiši ili ako slučajno ugazite u malo veću lokvu. Timberland je ovo shvatio doslovno. Sjećam se kad sam prije par godina vidio potpuno uronjene čizme u njihovom izlogu koje su služile kao potvrda superiorne izrade. Nisam bio impresioniran, mislio sam da je to samo jeftini marketinški trik za osobe koje žele najsuperturbodizel čizme na svijetu ali, budimo realni, nikad ih neće gurati do krajnjih granica. Sada mogu na vlastitom primjeru svjedočiti ovoj kvaliteti. Na ulazu u stan u kojem živim trenutačno, svakog se kišnog dana prostor napuni sa vodom koju tada ja, u nedostatku jutarnje tjelovježbe, čistim metlom. U ovim jutarnjim zadacima obučem ove čizme te sigurno 15tak minuta provedem sa njima u dubokoj lokvi vode koja nerijetko prelazi razinu prve vezice. Nikad nisu promočile. Gotovo religiozno ih svaki mjesec čistim i obrađujem kupljenim voskom ali opet, morate priznati da je ovakva kvaliteta na zavidnoj razini. Spominjem ovu situaciju s lokvom vode jer mi padaju na pamet osobe koje više vremena provode u prirodi, lovci pogotovo, čija ulogu uključuje stajanje na mjestu duži period vremena u svakakvim uvjetima. Preporučam im da razmotre o kupnji ovih čizama ukoliko mijenjaju obuću.

Negativne strane

Heh, rekao bi čovjek da nakon lavine pohvala nemam baš nešto prigovoriti brendu koji mi je vratio povjerenje u kvalitetu izrade. Krivo. Uvijek mogu naći zamjerku. Dapače, mislim da je to bitno radi konstantnog usavršavanja proizvoda. Dakle, zamjerke na čizmu su prije svega kozmetičke prirode – koji kreten iskoristi podstavu kao ukras na gornjoj strani čizme, jer ja definitivno ne vidim neku drugu svrhu tome? Jedina stvar za koju je ovakav dizajn koristan je želja za nošenjem smeća koje se prilijepi za tu „vanjsku podstavu“ prilikom šetnje šumom. Da stvar bude gora, taj gornji sloj je potencijalna opasnost ukoliko odlučite napraviti vatricu na logorovanju. Veliki minus, kako vizualni, tako i praktični. Nedavnim uvidom u novu seriju ovih čizama, vidio sam da je Timberland promijenio spomenuti detalj što znači da su i sami uvidjeli nespretnost te dizajnerske odluke.
Druga stvar je prije spomenuta „relativna“ udobnost. Mani nisu bile udobne. Pogotovo nakon dužeg perioda nošenja. Noge su mi djelovale preteško i tabani su počeli peći (govorimo o možda 3-4 sata smucanja po gradu). Znam da „neke čizme treba duže vremena nositi, da ih malo razradiš…“, ček, ne treba. Živimo u vrijeme dovoljno napredne tehnologije koja je izmislila svakakve gel/rubber/air cushion inovacije da ja ne moram hodati u neudobnim čizmama ili „dati čizmama vremena da se formiraju“ – ma zajebi radnju, formirat su se trebale u tvornici.
Treća stvar preko koje definitivno ne mogu prijeći je „disanje“ čizme odnosno nedostatak istoga. Razumijem da je čizma u potpunosti izrađena od kože i da kao takva nema veliku propusnost zraka, ali čak i u zimskim uvjetima (za koje je razvijena), prilikom obične šetnje, noga mi se brutalno uznojila. Ne tvrdim da će se ovo svakome dogoditi ali poučen prijašnjim iskustvima, „breathability“ je nešto na što bi svaki proizvođač obuće trebao paziti. Zaključak – ne nosite termo čarape u ovim čizmama… Znam, znam, primijetili ste da sam u prethodnom dijelu „Udobnost i očekivanja“ napisao da su noge bile suhe i da je sve bilo fajn. Ali, budimo realni, tko nosi čizme dva sata na dan? Pogotovo ovakav kožni overkill koji bez problema možemo nosati po šumi i zloupotrebljavati uz maligni smiješak na licu.

Zaključak

Svima nama sa velikim i širokim stopalom preporučam ove čizme. Možda nisu najudobnije i namrštit će vam lice (i onima u blizini) kad ih skinete ali tople su i ne propuštaju vodu. Cjenovno su, „ajd-može-proć“ a izgledom definitivno dominiraju te bi mogle izazvati i pokoji ljubomorni komentar. Pred dva dana sam šetao u njima Ilicom i bacio pogled u trgovinu koja prodaje Timberlandove proizvode te vidio da, s obzirom da su stari model, imaju na sebi etiketu od 20tak posto snižene cijene. Ako volite Timberland, trebalo bi biti dovoljno. Samo se sjetite kupiti Waximum radi dodatne zaštite cipela i neki antibakterijski sprej (radi dodatne zaštite bližnjih).

Autor: Andrija Sprčić