Benchmade je ove godine predstavio nož koji će, po našem mišljenju, polako ali sigurno osvojiti džepove svih ljubitelja praktičnih edc alata. Benchmade 560 ili Freek je novi nož iz Benchmadeove radionice koji je, ako je vjerovati glasinama, namijenjen pobornicima Griptillian serije. Za sada nema naznake da će Benchmade napraviti korak koji bi umirovio Griptillian seriju, pogotovo ako uzmemo u obzir planetarnu popularnost serije te činjenicu da ista čini 50% ponude na njihovim Benchmade Custom Knife Configurator web stranicama.

Bez obzira na sve, novi Freek se čini kao ozbiljna konkurencija Griptillianu. Dizajn oštrice noža je klasični drop point / plain edge (cijenimo jednostavnost); oštrica je napravljena koristeći kvalitetni CPM-S30V čelik tvrdoće 58-60 po HRC ljestvici dok po pitanju izbora imate četiri klasične opcije koje možete kombinirati – crna, satin, plain edge ili serrated. Iako nije najlakši nož u klasi, oštrica od 9.14 cm sa debljinom od gotovo 3 mm (2.896 mm) u pakiranju od 105.46 grama je jako pohvalno i pridonosi korištenju noža kao i odluci da ga češće nosite. Drška je napravljena od polimera visokih performansi, tzv. Grivory materijala u koji je dodan Versaflex za dodatno trenje pri držanju. Drška definitivno izgleda bolje po pitanju dizajna od monotonih Grivory drški koje krase Griptillian seriju te se pitamo je li to još jedan dodatni potez koji će polako nagnuti potencijalne kupce prema Freek seriji. 

Sve u svemu, Freek se čini kao koristan dodatak ozbiljnom edc kompletu i kao fini primjer kako se nož može nadograditi bez dodatnih troškova za krajnjeg korisnika što definitivno zaslužuje pohvalu.

Stvari koje nam se ne sviđaju su: kopča za džep je mogla biti deep pocket carry stil, Benchamade je dobio nebrojeno mnogo molbi od strane potrošača da se u redovnu seriju uvede deep pocket carry stil kopče za džep ali, eto, nekako im se nije činilo isplativim. Naravno, još uvijek postoji opcija da se ista kopča naruči prilikom narudžbe noža. Druga stvar za koju nisam siguran je li dobra ili loša – axis assist open tehnologija koja toliko dobro radi svoj posao je potpuno izostavljena na ovoj seriji… za razliku od malo većeg brata (590 Boost) koji je istu zaslužio. Je li to odluka zbog manje cijene, marketinga ili nečeg trećeg, trenutačno ne znamo. Za sve koji žele provjeriti Freeka, trenutačna cijena varira oko 130 američkih dolara. (AS)