Blackphone je pametni telefon koji svojim korisnicima pruža mogućnost relativno sigurne komunikacije. Razvile su ga zajedničkim snagama tvrtke Silent Circle i Geeksphone. Silent Cricle se bavi razvojem softvera za sigurnu komunikaciju, oni su pripremili posebno prilagođenu verziju operativnog sustava Android, svoj set komunikacijskih aplikacija, ali i posebne sigurne aplikacije razvijene upravo za Blackphone. Geeksphone je odradio hardverski dio i sudjelovao u razvoju operativnog sustava.

Analiziramo li njegov hardver, Blackphone nije uzbudljiv uređaj, pogotovo u usporedbu s najjačim pametnim telefonima tvrtki kao što su Sony, LG ili Samsung. Pokreće ga četverojezgreni procesor Tegra 4i takta 2 GHz dopunjen sa tek jednim gigabajtom memorije. Ekran telefona ima razlučivost 720 x 1280 piksela u dijagonali od 4,7 inča. Interna memorija telefona od 16 gigabajta se može proširiti microSD memorijskim karticama. Dodatke poput Bluetooth 4.0 adaptera, WiFi adaptera i pregršta senzora karakterističnih za moderne pametne telefone ne moramo posebno spominjati. Ugrađena kamera ima razlučivost osam megapiksela dok prednja kamera za video razgovore (i selfije) broji pet megapiksela. Sasvim prosječno i u skladu sa nekom srednjom ili višom srednjom klasom u ovo doba.

Posebnost ovog telefona je, kako smo već naglasili, posebno prilagođen operativni sustav PrivatOS popunjen specijaliziranim softverom koji omogućava sigurnu komunikaciju, ali i anonimno surfanje internetom.

Okosnicu aplikacija instaliranih u Blackphoneu čine Silent Circleovi Silent Phone, Silent Text, Silent Contacts, usluge anonymous search i private browsing preko VPN usluge Disconnect (nešto sličnoToru, samo komercijalno) i pohrana podataka u oblaku kod tvrtke SpiderOak. Posebne aplikacije upravljaju Bluetooth i WiFi adapterima i one bi trebale umanjiti mogućnost spajanja preko nesigurnih hot spotova ili uparivanja sa nesigurnim uređajima na nesiguran način. Mogućnosti upravljanja operativnim sustavom korisniku daju potpunu kontrolu nad protokom podataka sa telefona i na telefon. U slučaju krađe telefonom se može upravljati na daljinu i tako pobrisati podatke.

Aplikacije Silent Phone i Silent Text enkriptiraju razgovore i tekst na samom Blackphoneu i sadržaj komunikacije u takvom obliku putuju preko Silent Circleovih serviera do drugog sigurnog uređaja na kojem se dekriptiraju. To ne mora biti Blackphone već i neka druga platforma koja koristi softver tvrtke Silent Circle. Ta tvrtka ima popriličan ugled u svijetu sigurnost s obzirom da ju je osnovao i trenutno joj je predsjednik Phil Zimmermann, kreator PGP protokola.

U slučaju komunikacije sa običnim telefonima korisnik mora znati da njegov razgovor nije sasvim siguran. Komunikator na Blackphoneu neće otkriti svoju lokaciju, ali je sadržaj razgovora moguće prisluškivati. Komunikacija sa drugim nesigurnim platformama ne može biti u potpunosti šifrirana. Za sigurne razgovore svi sudionici komunikacije moraju koristiti Blackphone ili Silent Circleov sigurnosni softver za druge platforme.

Blackphone nije toliko sigurna platforma da će ga razgrabiti tajne službe svijeta, no njegovi kreatori ga nisu ni stvorili za tu svrhu. Ova platforma nudi relativno visok stupanj zaštite za javne osobe i poslovne korisnike čijih sadržaja na pametnim telefonima bi se mnogi htjeli dokopati. Vjerujemo da bi mogao biti od određene koristi i novinarima, a sasvim sigurno će ga kupiti dežurni paranoici :)

Blackphone se nudi u pretprodaji od veljače 2014, no prvi primjerci uređaja su tek ovih dana poslani sretnim vlasnicima. Trenutno su svi proizvedeni telefoni rasprodani po cijeni od 629 američkih dolara. U tu cijenu je uključena dvogodišnja pretplata na Silent Circle Mobile softver, tri jednogodišnje pretplate na Friend and Family paket za Silent Circle, dvogodišnja pretplata za Disconnectov siguran VPN sa uključenih gigabajt prometa mjesečno i dvogodišnja pretplata na SpiderOak pohranu podataka u računalnom oblaku sa mjesečnim prometom od pet gigabajta podataka. Proizvođač je najavio skoru dostupnost novih primjeraka Blackphonea kao i možebitno širenje distributivne mreže.

www.blackphone.ch