Casio je odlučio ući na lukrativno tržište akcijskih kamera. GoPro je s kamerom Hero gotovo pa stvorio to tržište i dominira njime, a drugi proizvođači polako traže svoj dio kolača. Svoj dio kolača hoće i Casio koji je odabrao vrlo zanimljiv pristup. Casiova kamera oslanja se na vjerojatno najpoznatije tržišno ime tog japanskog proizvođača elektronike – G-Shock. Kamera je nazvana G’Z Eye GZE-1 što nam zvuči malo nespretno i ni sami ne znamo kako se izgovara, ali izgled kamere anulira tu nespretnost. Naime, kamera izgleda kao da je izrasla iz G-Shock sata, dizajn u potpunosti prati izgled G-Shock satova i to nam se sviđa.

Sukladno dizajnu i G-Shock pedigreu GZE-1 je otporan na udarce, vodu, prašinu i općenitu grubu uporabu. Casio je upravo te odlike učinio zaštitnom karakteristikom ove kamere. Otporna je na vodu do dubine od 50 metara, otporna je na padove s visine četiri metra na tvrdu površinu, izdržat će i raditi na temperaturi od -10 Celzijusa i nosi IPX6 certifikat otpornosti na prašinu i pijesak.

G’Z Eye snima video razlučivosti 1920×1080 piksela pri brzini od 30 sličica u sekundi. Može snimati i fotografije razlučivosti 3008 x 2256 piksela i može to raditi u time lapse načinu rada. Objektiv je širokokutan, snimka pokriva 170,4 stupnjeva pri snimanju videa te 190,8 stupnjeva pri snimanju fotografija. Kamera podržava i usporeno snimanje videa. Snimke su stabilizirane. Kamerom se može upravljati pomoći tipaka na kućištu kamere, pomoću Casiovog pametnog sata Pro Trek WSD-F20, pomoću pametnog telefona preko Bluetooth konekcije (kroz posebnu aplikaciju napravljenu za ovu kameru) i posebnim daljinskim upravljačem koji neće biti u paketu s kamerom već će se prodavati zasebno.

Kamera video materijal bilježi na microSD memorijsku karticu, konektor za spajanje na računalo i punjenje je microUSB, a podržava i 802.11 b/g/n bežično umrežavanje. Baterija bi trebala omogućiti snimanje u trajanju od 90 minuta i može se zamijeniti.

Casio je najavio i dodatnu opremu za GZE-1 u vidu već spomenutog daljinskog upravljača koji će se nositi na ruci poput ručnog sata, LCD ekran, stativ s karabinerom, stabilizirani stalak, štap za snimanje i nosač za montiranje kamera na prsa. GZE-1 je zasad najavljen samo za japansko tržište, ali vjerujemo (i jako se nadamo) da će vrlo brzo nakon toga biti ponuđen i u cijelom svijetu. Cijena još nije poznata. (GM)