Poznati proizvođač uređaja za pohranu digitalnih podataka,  LaCie, je predstavio prijenosni tvrdi disk namijenjen proširenju memorije mobilnih telefona i tablet računala. LaCie Fuel nudi kapacitet od jednog terabajta, a sa pametnim telefonima i tabletima se spaja bežično. Nakon ostvarivanje konekcije uređaj vidi Fuel kao dodatnu memoriju za pohranu podataka. Treba napomenuti da je Fuel zamišljen kao memorija s koje će korisnik putem pametnog telefona ili tableta konzumirati sadržaje tj. zamišljen je kao skladište za glazbu, video materijal (filmovi, serije) i razne druge datoteke.

LaCie Fuel po uključivanju kreira svoju WiFi pristupnu točku, slično kao i kućni router kojeg svi imamo, te omogućava da se na njega spoji do 5 uređaja u isto vrijeme. Samo tri uređaja mogu istovremeno streamati HD video sa diska. Da bi cijeli sustav (tablet + Fuel ili smartfon + fuel) bio mobilan Fuel u sebi ima bateriju koja mu omogućava određeno vrijeme autonomije. Proizvođač ga grubo definira na 10 sati, no ograđuje se od precizne definicije jer autonomija rada ovog diska ovisi o previše faktora da bi se mogla dati egzaktna brojka.

Osim WiFija, Fuel ima i USB 3.0 sučelje preko kojega se najbrže mogu snimiti datoteke na njega. Ovo sučelje čini Fuel i običnim USB diskom s time da će se baterija ugrađena u njega, za vrijeme dok je spojen na računalo putem USB konekcije, puniti. Korisniku je ponuđena i sinkronizacija sa Dropboxom, što znači da će Fuel napraviti kopiju definiranog mu Dropbox foldera na sebi i sinkronizirati sadržaj kad god se nađe spojen na mrežu s drugim uređajima koji koriste Dropbox istog korisnika. Proizvođač preporuča cijenu Fuela od 199 američkih dolara.

www.lacie.com