Shinola i Leatherman su ujedinili svoje snage i predstavili Leatherman X Shinola multi-alat. Shinola je tvrtka/projekt koja pokušava vratiti manualne poslove u SAD, točnije u Detroit. Tvrtka lokalno proizvodi ručne satove, bicikle i kvalitetne proizvode od kože. Ne žele i ne mogu konkurirati jeftinoj i potrošnoj robi koja se uvozi iz Azije pa rade kvalitetne, trajne i pomno dizajnirane proizvode. Leatherman publici Urban Gadgettea ne moramo posebno predstavljati, za one koji su ovdje slučajno došli, reći ćemo da se radi o proizvođaču najkvalitetnijih džepnih multi-alata na svijetu. Treba naglasiti da Leatherman svoju kompletnu proizvodnju ima smještenu u SAD-u, točnije u Portlandu.

X je zapravo modificirani Charge Al. Shinolin dizajnerski potpis je mornaričko plavi eloksirani oklop samog multi-alata i kvalitetna kožna futrola. Posebnosti u popisu alata su heksagonalni alat pomoću kojega možete raditi na Shinolinim biciklima i poseban minijaturni odvijač koji služi za skidanje i stavljanje remena na Shinoline satove – oboje dolazi u obliku instaliranih bitova.

Charge Al je multi-alat više klase u Leathermanovoj ponudi što podrazumijeva korištenje 154CM čelika za glavnu oštricu i čak 17 različitih alata. Kao i uvijek proizvođači malo pretjeruju s brojkama pa ćemo navesti alate koji doista to i jesu: kliješta, rezač žice, nož, nazubljeni nož, pila, škare, ravnalo, otvarač za boce, otvarač za konzerve, turpija, odvijač i prihvat za alate u obliku bitova. Cijena Leatherman X Shinola multi-alata je 250 američkih dolara. (GM)