Samsung Hrvatska je upriličio predstavljanje pametnog telefona Galaxy S5 u prostorijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Uređaj je predstavljen svjetskoj javnosti tijekom sajma u Barceloni, a ovo je hrvatska premijera koju je tvrtka Samsung iskoristila i da pokaže svoju odličnu poziciju na hrvatskom, ali i svjetskom tržištu.

Hardverski je telefon neuzbudljivo nadograđen; pojačan mu je procesor, ekran je povećan za 0,1 inč u dijagonali, kamera je poboljšana sa svjetlosnih čipom razlučivosti 16 megapiksela i baterija sada ima 2800 mAh. Po nama najveća hardverska novost jest što je Galaxy S5 otporan na vodu i prašinu po IP67 standardu. Zadnje dvije godine proizvođači mijenjaju fokus sa detaljnih specifikacija uređaja na njegove mogućnosti. Polako prevladava stav da je hardver tu samo kao nešto što te mogućnosti pokreće i on ne mora zanimati krajnjeg korisnika. Zbog toga je Samsung pri predstavljanju ovog uređaja istaknuo svoje modifikacije operativnog sustava (velika količina uključenog softvera i izgled dosta drugačiji od čistog Android OS-a) te dodatne mogućnosti kao što su spajanja sa Gear satovima i narukvicom Fit. Svi ti dodaci nude osnovno upravljanje pozivima, porukama i kalendarom te podsjetnike i informacije bez vađenja telefona iz džepa, ali nude i praćenje kretanja, pulsa korisnika i njegovih/njezinih ciklusa odmora za potrebe fitness aplikacije.

Nama se zabavnim i zanimljivim učinila funkcija upravljanja telefonom jednom rukom. Zbog velikog ekrana to je nemoguće većini ljudi jer zahtijeva iznimno duge prste, ali je Samsung doskočio tom problemu na način da korisnik može softverski smanjiti ekran na veličinu koja odgovara njegovim ili njezinim prstima. Ostatak ekrana je tada beskoristan, ali telefonom upravljate jednom rukom.

Korejski proizvođač je ovim modelom začepio usta kritičarima koji su prigovarali materijalu kućišta. Galaxy S serija ima kućišta izrađena od plastike, što ima svoje prednosti i nedostatke, ali većini je smetala sjajna plastika koju su optuživali da izgleda jeftino. Model Galaxy S5 također ima plastično kućište, međutim ta plastika ima teksturu koja bitno poboljšava estetski dojam, ali i čvrstoću držanja telefona. Po uzoru na Appleov iPhone i Galaxy S5 je dobio skener otiska prsta pomoću kojega se može otključavati telefon i pristupati šifriranim sadržajima. Zanimljivost je da čitač otiska prsta je ujedno i mjerač pulsa koji svoj posao odradi tek nakon nekoliko sekundi pritiska, a informacija može poslužiti priloženom fitness softveru. Početak prodaje se očekuje 11. travnja, a preporučena maloprodajna cijena Galaxyja S5 je 5899 kn.