Napokon pametni sat kojeg bismo doista nosili i nismo iznenađeni što ga je napravio Casio, proizvođač G-Shock i Protrek satova. Casio je na ovogodišnjem sajmu elektronike u Las Vegasu (CES) predstavio svoj prvi pametni sat – WSD-F10. Bazirao ga je na Android Wear operativnom sustavu, ali je mudrim kombiniranjen dva ekrana dobio izdržljivost baterije koja se očekuje od satova namijenjenih ljubiteljima prirode. Točka na i je otpornost sata na vodu, vlagu, prašinu i ostale neprijatelje elektronike po standardu MIL-STD-810. To znači da ga možete ne samo smočiti već i uroniti s njime do 50 metara dubine.

Casio F10 opremljen je setom senzora na koje smo navikli u Protrek seriji satova. Senzora kao što su barometar i kompas. S obzirom na pametne funkcije F10 ima i akcelerometar. Android Wear to sve zna iskoristiti u kombinaciji s predinstaliranim aplikacijama ViewRanger, Runkeeper i MyRadar.

ViewRanger je aplikacija za navigaciju u prirodi, Runkeeper prati i analizira sportske aktivnosti kao što su trčanje, brzo hodanje i bickliranje, a MyRadar je aplikacija koju nudi detaljne vremenske prognoze. S obzirom da se radi o Android Wear pametnom satu korisnik će moći instalirati i druge kompatibilne aplikacije prema svojim potrebama.

Casio WSD-F10 nema ugrađen GPS prijamnik, za to se oslanja na pametni telefon s kojim može održavati konstantnu vezu putem Bluetootha ili Wi-Fija. Casiova aplikacija za pametne telefone Moment Setter+ nudi dodatne mogućnosti satu slanjem podataka koje očitava pametni telefon, podataka kao što je brzina ili geolokacija.

Android Wear funkcije dosta brzo troše ugrađenu bateriju koja traje oko jedang dan pri punoj aktivnosti tog operativnog sustava pa je Casio povrh kolor TFT ekrana dijagonale 1,32 inča i razlučivosti 320 x 320 piksela u F10 ugradio i monokromatski LCD ekran koji pokazuje vrijeme (Timeiece Mode). Aktivacijom monokromatskog ekrana gasi se kolor ekran i Casio F10 tako može pokazivati vrijeme punih mjesec dana prije punjenja baterije. Dimenzije Casiova pametnog sata su 61,7 x 56,4 x 15,7 mm, a masa je nemalih 93 grama. Očekivana cijena ovog pametnog sata je 500 dolara, a u prodaji se očekuje na proljeće – tijekom travnja 2016. (GM)