Relativno nedaleko od Zagreba (oko 360 km), u talijanskoj provinciji Pordenone, postoji grad Maniago koji je sjedište jednog od poznatijih proizvođača najstarijeg čovjekovog alata. Govorimo o talijanskoj tvrtci LionSteel, specijaliziranoj za dizajn i proizvodnju noževa.

Ove godine su nas odlučili razmaziti po pitanju odabira načina otvaranja oštrice. Vjerojatno su uočili da su korisnici i potencijalni kupci postali sve izbirljiviji po pitanju sustava otvaranja. Pa zašto im ne dati obje opcije u jednom nožu (sve više proizvođača uključuje više načina otvaranja foldera, Emerson se ove godine odlučio na amalgam svog legendarnog sustava otvaranja sa flipperom).

Novi LionSteel T.R.E. – Three Rapid Exchange frame lock folder nudi, osim primamljivog dizajna, opciju biranja i sastavljanja najboljeg načina otvaranja foldera koji korisnik želi. Tako možete odabrati najpopularniju thumbstud opciju ili ukoliko se predomislite – flipper opciju otvaranja.

Slike govore više od tisuću riječi ali ipak da pojasnimo; oprema koju uključuje novi LionSteel T.R.E. jest primamljiva kutija napravljena od drva koja sadrži dodatne šarafe, alate za montiranje te same nastavke za thumbstud ili flipper opciju.

Čelik koji se koristi za oštricu je M390 Bohler, tvrdoće 60-61 po Rockwellu. Dužina same oštrice je 74 mm dok širina iznosi 3.5 mm. Ukupna dužina noža je 175 mm.

Nož dolazi u nekoliko različitih verzija – trenutno su se oglasili po pitanju materijala drške za Titanum, Carbon Fiber ili G10 varijantu. Ako je vjerovati službenim facebook stranicama prozvođača, početna cijena za Full titanium verzija ( T.R.E. system) će vas ispasti 280 eura, kao i Carbon Fiber verzija drške (T.R.E. System). Najjeftinija verzija koja ne uključuje T.R.E. system iznosi 196 eura.

Moramo priznati da je ovo ugodno iznenađenje od strane naših susjeda. Jedina stvar koju nisu uključili a koja bi mogala mučiti moguće zainteresirane kupce jest – zašto uz sve opcije otvaranja nisu uključili i opciju promjene pocket clipa iz tip up u tip down. Prerano za kritiku? (AS)