Benchmade je svoju popularnost uvelike zadužio proizvodnjom i usavršavanjem najpopularnijeg leptir noža (preciznije balisong) – Benchmade Model 42. Ova legenda u svijetu noževa i dan danas se uspoređuje s modernim leptir noževima te se njezin prepoznatljivi rupičasti dizajn često kopira. Premda im proizvodnja leptir noževa nije više primarna djelatnost, kao nekim drugim američkim tvrtkama, Benchmade svako toliko obraduje rastuću zajednicu kolekcionara i flippera ovih vrsta noževa. Tako je i ove godine obzirom da su željeli proslaviti 30 godina postojanja tvrtke. Benchmade je na ovogodišnjem SHOT Showu predstavio svoj novi primjerak leptir noža kojemu nije trebalo dugo da digne prašinu.

Benchmade 87 može se pohvaliti drškom koja je dizajnirana prvenstveno iz dva komada titanija obrađenih CNC tehnologijom. Glavna razlika između ovog i svih ostalih balisong primjeraka koje su napravili jest upravo činjenica da se drška više ne proizvodi odlijevom već mašinskom obradom. Model 42 jedan je od modela čije su titanijske drške nastale odljevom što je u konačnici pokazalo mnoge nedostatke tog procesa premda je sama cijena izrade bila puno manja (puno, puno manja). 

Dodatna karakteristika i dizajn zatvarača ovih noževa uglavnom se izrađivala pomoću opruge koja je omogućavala korisniku da pritiskom na zatvorenu ili otvorenu i zaključanu dršku, oslobodi pivot koji će nakon obrtanja drške zaključati dva dijela kako bi se nož mogao koristiti. Model 87 unio je izuzetno zanimljivu inovaciju u ovaj proces i integrirao magnete unutar pivota koji isti otvaraju i zadržavaju u ravnoj poziciji tj. produžetku drške – što je poželjno unutar skupine flippera tj. zajednice koja je usavršila baratanje leptir noževa do razine ulične umjetnosti (nemojte izraz pomiješati s mehanizmom i dizajnom otvaranja tzv. flipper noževa). Nož posjeduje i kuglične ležajeve za lakše otvaranje što nije bio slučaj sa starijim modelima leptir noževa. 

Materijali koji su korišteni su prije navedeni titanij od kojeg se sastoji drška te CPM-S30V – kvalitetni čelik kojeg Benchmade trenutno najviše koristi.

Ukoliko svoj balisong Model 87 želite nositi na način na koji je to Benchmade zamislio, morate nabaviti posebnu futrolu u čijem dizajnu je sudjelovala tvrtka Snake Eater Tactical koja proizvodi elastične futrole za spremnike (mag pouch). 

Cijena Benchmadea Model 87 nemalih je 600 američkih dolara (već postoje promotivni kodovi na najpopularnijim stranicama koji Model 87 spuštaju na 510 američkih dolara). Bez obzira na sve što smo naveli u ovom članku i sve pozitivne tehnološke elemente usmjerene u poboljšavanju modela 87, nekako nam se čini da Benchmade cilja na malobrojnu publiku, one koji će uspjeti pregristi tako visoku cijenu. Također, cijena i vrijeme produkcije jednog Modela 87 puno je veća i trajnija od ostalih noževa pa je izgledno čak i povećanje cijene kako bi se tvrtka osigurala od problema velike potražnje.

Ukoliko vas zanima dodatna usporedba najpoznatijeg Benchmadeovog balisonga i ovogodišnjeg modela pročitajte je na ovom odličnom redditu.(AS)