Povremeno na Urban Gadgetteu možete čitati vijesti koje označavamo s „Kickstarter preporuka“. Radi se o projektima koji traže financiranje putem Kickstartera, a mi ih držimo zanimljivim jer spadaju u kategoriju EDC pomagala i njihov koncept obećava funkcionalnost. Jedan od takvih projekata je Chipolo, proizvod koji mi se toliko svidio da sam ga podržao svojim novcem. Iza njega stoji tim iz susjedne nam države, Slovenije, što je u meni čak pobudilo i neku dozu regionalnog patriotizma pa sam mu odlučio dati prednost u odnosu na Tile – o kojem smo također pisali. Istinu govoreći Tile u tom trenutku nije nudio podršku za Android operativni sustav, ali je postojala velika mogućnost da će je dobiti. Danas Tile ima podršku za Android, no vratimo se na temu. Što je Chipolo?

Chipolo je maleni privjesak koji se spaja s pametnim telefonom putem Bluetootha i koji će u slučaju da se privjesak i telefon razdvoje van dometa Bluetooth signala pustiti zvučno upozorenje. Istu stvar će napraviti aplikacija na strani mobilnog telefona. Osim zvučnog signala, privjesak tj. aplikacija će pribilježiti zadnju lokaciju na kojoj se dogodilo razdvajanje. Jednostavna ideja iznjedrila je odlično pomagalo koje će vas spriječiti da zaboravljate sitnice kao što su ključevi, USB memorija i slično. Tako to izgleda u teoriji. Kako izgleda praksa? Daleko od idealnog.

Uparivanje s telefonom jednostavan je proces kroz koji vas vodi aplikacija. Chipolo je u početku koristila moja bolja polovica, ali ga je već nakon nekoliko tjedana frustracija odbacila s komentarom da ne radi kako treba. U isto vrijeme spravica je potpuno otkazala. Posjeta stranici proizvođača pokazala je da je problem masovan te sam nakon poduže prepiske dobio novi, navodno poboljšani, Chipolo.

Ne baš tihe zone

U međuvremenu mu je dodana jedna nova funkcija koja bi trebala smanjiti frustracije korištenja u domu, mjestu gdje će se razdvajanje telefona i privjeska događati često pa alarmiranje nije potrebno. Chipolo je dodao mogućnost definiranja „tihih zona“, lokacija na kojima privjesak i aplikacija neće alarmirati korisnika da su se razdvojili. Lokacije se definiraju bežičnom mrežom na koju je spojen pametni telefon. I ovo u teoriji zvuči odlično, no praksa je daleko od toga.

Nekoliko tjedana vrlo intenzivnog korištenja pokazalo je da je Chipolo vrlo nepouzdan uređaj čiji lažni alarmi iritiraju korisnika. Bluetooth veza je vrlo nestabilna, nekad dopušta razdvajanje Chipola i telefona na nekoliko metara, a nekad puca i alarmira na 50 cm. Prepreke značajno utječu na kvalitetu veze, ali se u većini slučajeva ne radi o preprekama. Više puta dnevno mi se znalo dogoditi da Chipolo i aplikacija signaliziraju razdvajanje dok je Chipolo bio u desnom džepu, a mobitel u lijevom. Gašenje zvuka na telefonu ne gasi zvuk Chipola, tek zvuk aplikacije, pa mi se nekoliko puta dogodilo da se Chipolo počeo glasati u kinu ili nekom drugom neprimjerenom mjestu.

Sustav „tihih zona“ uopće ne funkcionira, točnije radio je samo prvi dan kad sam svoj dom tj. svoju privatnu WiFi mrežu definirao kao tihu zonu, od drugog dana Chipolo je ignorirao tu tihu zonu. Nakon nekoliko dana korištenja odvojio se od aplikacije tj. telefona i više se nikad nije spojio – što god radio. Bilo je nužno izbrisati ga iz aplikacije i ponovo registrirati, a onda je vrlo brzo nakon toga nastupio problem na koji se žali velik broj korisnika Chipola – baterija se potrošila. Chipolo je ono što se u engleskom geekovskom govornom području naziva „battery hog“. CR2025 baterija u njemu traje tek koji tjedan, a nekad i kraće – nema pravila.

Razočaravajuća funkcionalnost

Moram napomenuti da sam kompletan ciklus testiranja izveo s novom baterijom i baterija je trajala kratko. Ponovio sam ciklus korištenja s još jednom baterijom i trajanje druge baterije je bilo jednako kratko. Tek jedna karakteristika malog privjeska radi bez većih problema, a to je mjerenje temperature. Naime, Chipolo u sebi ima temperaturni senzor koji u aplikaciji pokazuje kolika je temperatura zraka u okolici privjeska. Odstupanja nisu strašna pa ga se može koristiti kao dosta pouzdan termometar – kada vam se uspije spojiti na telefon.

Chipolo bi trebao biti tiho pomagalo koje zahtijeva vašu intervenciju tek kad se dogodi problem, međutim on to nikako nije. On je razmažen i nefunkcionalni drekavac koji vas tjera da se većinu dana bavite njime i kao takav postaje dio problema, a ne dio rješenja. Žao mi je reći, ali Chipolo jednostavno ne radi dobro ono za što je dizajniran. Njegov razvojni put u trenutku pisanja ovog teksta traje 15 mjeseci što je trebalo biti dovoljno za rješavanje ovakvih problema pa mi se čini da oni nikada neće biti riješeni. Chipolo d.o.o. je najavio izradu Chipola 2, ali su s prvim modelom u tolikoj mjeri izgubili moje povjerenje da bi radije pokušao s Tileom. Recenzije su povoljne, kompatibilnost s Androidom je tu, još da ga isporučuju van SAD-a.

Autor: Goran Maravić