Chipolo je sustav za lociranje predmeta pomoću pametnog telefona ili za lociranje pametnog telefona putem Chipolo privjesaka. Sustav se sastoji od aplikacije za pametni telefon i Chipolo privjesaka koji s telefonom komuniciraju putem Bluetootha. Razvojni tim tvrdi da će sustav zbog kvalitetne antene na Chipolo privjescima imati domet od čak 60 metara. Stvar funkcionira tako da na nešto što ćete potencijalno zametnuti prikačite Chipolo pa kad se dogodi da to zametnete aktivirate aplikaciju za traženje koja će vas usmjeriti prema zagubljenoj stvari tj. prema Chipolo privjesku zakačenom na stvar, a po potrebi će aktivirati i zvučni alarm radi lakšeg traženja. Aplikacija može kontrolirati više privjesaka i svaki se može imenovati za lakše snalaženje među njima npr. Chipolo koji zakačite na ključeve jednostavno nazovete “ključevi”. Treba napomenuti da Chipolo u trenutku razdvajanja od telefona pošalje svoju zadnju lokaciju aplikaciji pa imate uži krug za pretraživanje.

U slučaju da zagubite pametni telefon, a znate gdje je barem jedan Chipolo, potrebno ga je samo zatresti i telefon će se oglasiti zvučnim signalom. Razvojni tim malo stidljivo najavljuje i mogućnost traženja stvari koje su izgubljene na način da dobiju noge tj. bivaju ukradene. Tada Chipolo o tome može obavijestiti najbliži telefon sa instaliranom aplikacijom. No za tako nešto je potrebna masovna upotreba Chipolo sustava što je vrlo hrabra pretpostavka pa vjerujemo da od tuda i suzdržanost u reklamiranju ove funkcije.

Naši vjerni čitatelji će sasvim sigurno primijetiti sličnosti sa sustavom Tile o kojem smo pisali prije nekoliko mjeseci. I tu su u pravu, osnovna ideja Tilea i Chipola je vrlo slična, no tu su neke vrlo bitne razlike. Prva je da će Chipolo aplikacija biti napravljena i za Android platformu dok je Tile najavljen za iOS s kasnijom mogućnošću izrade Android aplikacije. Druga je da se baterije (CR2025) na Chipolo privjescima mogu jednostavno zamijeniti. Tile je izabrao sustav zamjene svojih privjesaka preko proizvođača jednom kada se istroše baterije. Nama se više sviđa mogućnost da sami zamijenimo bateriju i nastavimo koristiti privjesak kao i do tada. I treća razlika je mogućnost Chipola da izmjeri temperaturu oko sebe i pošalje je aplikaciji pa privjesci mogu poslužiti i kao termometri.

Za kraj smo ostavili informaciju da Chipolo razvijaju dečki iz Trbovlja u Sloveniji pa komunikacija sa proizvođačima i brzina slanja pošiljke ne bi trebala predstavljati problem.

Chipolo je u sustavu financiranja na Kickstarteru još dva dana, do 15 studenog, i već je sakupio dovoljno novca da krene u realizaciju. Ne odlučite li se podržati projekt kroz Kickstarter odsurfajte na chipolo.net. Vjerujemo da će razvojni tim ponuditi ovaj sustav na prodaju preko svoje stranice čim postave proizvodnju na noge.