Surefire Backup uspješna je i dugovječna svjetiljka poznatog američkog proizvođača. Izdanje za 2017. godinu obogaćeno je MaxVision tehnologijom, a snaga svjetla je dodatno pojačana u odnosu na LED model koji egzistira više godina – s 300 na 400 lumena.

Backup je zamišljen kao alat policijskih službenika, poglavito onih u civilu. Prvi modeli koristili su ksenon žarulje snage 80 lumena. U to vrijeme Backup je bio jedna od manjih svjetiljki s takvim performansama na tržištu, baš kako i priliči alatu koji će se nositi prikriveno. LED revolucija u svijetu ručnih svjetiljki dovela je do prve modernizacije Backupa. LED žarulja bitno je povećala snagu svjetla (na 300 lumena) i produžila trajanje CR123 baterije koja pokreće svjetiljku.

Najnovije osvježenje povećava snagu svjetla na 400 lumena i uključuje Surefireovu MaxVision tehnologiju. MaxVision je tehnologija ravnomjernog raspršivanja mlaza svjetla koja pruža osvijetljenost šireg područja i sprečava zasljepljenje korisnika zbog odbijanja snažnog svjetla od svijetlih i reflektivnih površina. Velika snaga modernih LED-ica često dovodi do kontraefekta, umjesto da omogući bolji pregled osvijetljenog objekta, svjetlo se odbije i zaslijepi korisnika. Surefire je to uspješno riješio MaxVision reflektorima.

Surefire Backup E1B od prvog modela nudi i sekundarni način rada tj. snage svjetla od pet lumena. Funkcija je prisutna od prvog modela pa sve do najnovijeg E1B MV.

Posebnost Backup serije svjetiljki je čelična kopča koja omogućava nošenje s reflektorom prema dolje ili prema gore. Danas su brojni proizvođači kopirali tu kopču pa više nije izuzetak, ali je i dalje jedna od važnijih odlika ove svjetiljke. Kućište svjetiljke je izrađeno od aluminija, a žarulja se nalazi iza kaljenog stakla otpornog na udarce, ogrebotine i visoke temperature. Tipka za paljenje/gašenje je i dalje na zadnjoj strani svjetiljke. Surefire E1B Backup MV je otporna na močenje i zalijevanje vodom. Proizvođač preporuča cijenu od 220 američkih dolara. (GM)