Surefire je osvježio većinu svoje ponude u zadnjih nekoliko mjeseci. Njihove ručne svjetiljke pojačane su u stotinama lumena i manje-više svi modeli imaju MaxVision reflektore. Max Vision je Surefireova tehnologije ravnimjernog raspršivanja svjetla u širokom luku. Posebnost je odlična ravnomjernost tog “zida svjetla” – kako ga Surefire naziva. Surefire je odlučio tu tehnologiju implementirati i na svjetiljkama namijenjenim stavljanju na vatreno oružje. Njihova logika je da svjetlo nije nišanska sprava već sredstvo za pretvoriti mrak u dan i pri tome zaslijepiti protivnika te osvijetliti što više prostora ispred osobe koja stoji iza svjetla da dobije što bolji pregled svih prijetnji koje ga čekaju.

U moru osvježenih svjetiljku dvije su nam privukle pažnju – Stiletto i Tactician.

Tactician je novitet klasična izgleda. Surefire je ovu svjetiljku zamislio kao pogodnu za EDC, ali i za montiranje na vatreno oružje. Nama je ova druga namjena manje važna, ali treba znati da svjetiljke koje se montiraju na cijev vatrenog oružja moraju biti napravljene iznimno kvalitetno i čvrsto jer udarni val po izlasku metka iz cijevi brzo uništi svjetiljku koja nije spremna za tako nešto. Upravo je na toj razini kvalitete Surefire izgradio svoje ime i upravo su iz tog razloga njihove svjetiljke bitno skuplje od konkurencije. Surefire neće prestati svjetliti u kritičnom trenutku, koliko god metaka ispucavali sa Surefireovog svjetiljkom montiranom na cijevi (automatske) puške. Tactician, osim vhunske kvalitete, nudi svjetlo snažno 800 lumena s MaxVision reflektorom i to prvim pritiskom na tipku za paljenje. Surefire je zamislio Tactician u obrambenoj EDC ulozi pa prvo paljenje izbacuje svu snagu koju svjetiljka ima. Želite li upaliti slabo svjetlo, morate okrenuti glavu svjetiljke suprotno od kazaljke na satu i onda dobivate pet lumena svjetla. Okrenete li glavu u drugom smjeru, svjetlo će ostati upaljeno. Prekidač na Tacticianu je taktički, dok ga držite stisnutim svijetli, pustita ga, ne svijetli.

Tijelo Tacticiana je izrađeno od aluminija, ali je dizajnirano tako da bude iznimno čvrsto zatreba li vlasnik svjetiljku koristiti kao oružje za udaranje. Surefire nije samo deklarativno nazvao ovu svjetiljku EDC svjetiljkom, napravili su tijelo i glavu svjetiljku što je moguće kompaktnijim da bi lakše stala u džep. Iz tog razloga Tactician može primiti samo CR123 baterije (dva komada), ali ne i punjivu 18650 koja je iste duljine kao dvije CR123, ali je nešto deblja. Htjeli su stanjiti kućište koliko su mogli, ali i izbjeći zveckanje CR123 baterija u kućištu za 18650 bateriju. Tactician ima iznimno čvrstu kopč za nošenje u džepu što je još jedna EDC odlika. Surefire Tactician moguće je prednaručiti po cijeni od 149 američkih dolara. Isporuke bi trebale krenuti sljedeći mjesec.

Stiletto je ručna EDC svjetilja koja izgleda kao sklopljeni nož s pripadajućom kopčom za nošenje u džepu. Kućište Stiletta je izrađeno od plastike i ima dvije tipke za paljenje svjetla, jednu na stražnjoj strani i jednu na glavi svjetiljke, blizu reflektora. Snaga svjetla koje izbacuje Stiletto je 650, 200 i 5 lumena. Baterija je integrirana u svjetiljci i punjiva je kroz microUSB sučelje. Kao i većina Surefireovih svjetiljki i Stiletto koristi MaxVision reflektor. Čini se da je Stilleto još uvijek razvoju jer ga Surefire ne spominje na svojoj stranici, nije ga moguće prednaručiti. Očekivana cijena Stiletta je 109 američkih dolara. (GM)

Surefire Stiletto
Foto: Screenshot Youtube.com:The Late Boy Scout