Columbia River Knife and Tool Company iliti kraće CRKT, pripremio je podosta novih zanimljivih oštrica za svačiji EDC džep.

Podsjetimo, CRKT je u zadnjih nekoliko godina doživio pravu malu renesansu po pitanju statusa svojih proizvoda na tržištu (mala anegdota koje se prisjećam je kada sam prije par godina kupio mali, zanimljivi CRKT nožić te ga ponosno predstavio prijatelju znalcu, odgovorio je sa nezavidnim: “aha, CRKoTinu si kupio. Aj dobro…”). Nakon što su polako ali sigurno počeli dodavati izuzetno talentirane dizajnere u svoje redove, opseg i kvaliteta njihovih proizvoda počela se mijenjati iz temelja.

Ove su godine odlučili predstaviti nekoliko zanimljivih oštrica čistog i utilitarističnog dizajna koji bi se mogli svidjeti čitateljima ovih stranica.

Prvi nož koji moramo spomenuti jest BT-70, dizajniran od strane već legendarnog Roberta „Bob“ Terzoule koji je surađivao sa velikim imenima poput Spyderco, Strider Knives, Microtech, itd.

Nož je zanimljivog izgleda sa ovećom oštricom (multi-grind tanto). Definitivno pogodan za kolekcionare (i one plićeg džepa ako računate da noževi koje izrađuje BT koštaju i preko deset puta više) uz cijenu od 150 američkih dolara kako je objavljeno na službenim CRKTovim stranicama.

Još jedan nož koji ima slavnog tatu poznatog po kolaboraciji upravo sa CRKTom – Ken Onion Hootenanny. Potpuna suprotnost prethodnoj oštrici (mogli bismo reći tipično za Ken Oniona), glatki dizajn laganih zaobljenja. Pogledajte video ovdje.

Uz cjelokupnu dužinu od oko 20tak centimetara, možda se nađe baš u vašem džepu. Ako ga zamijenite za 70 američkih dolara.

G.S.D. Get S**t Done – dizajniran od strane Liong Maha, CRKTovog dizajnera zaslužnog za popularni Eat’N Tool. Ova oštrica dizajnom, težinom i cijenom vrišti „heavy duty gentelman’s folder“. Neki će zamjeriti AUS-8 kao izbor čelika ali sve u svemu mislimo kako će ovo biti dobro prodavan nož za CRKT. Pogledajte video ovdje.

Dizajner je ove godine predstavio i svoju Mah-Chete… kratku mačetu zanimljivog izgleda namijenjenog radu u i oko kampa, oko kuće te kao survival machete.
Zadnji CRKT koji ćemo spomenuti jest No Time Off dizjanera Flavia Ikome. Robusni nož koji nudi novu opciju dodatne sigurnosne kočnice – ILS Safety – koja osigurava vaše prste od mogućeg zakazanja liner lock kočnice (pogotovo ako se radi o malo većoj oštrici i nestručnom rukovanju.) Ono što nam se definitivno dopada na ovom primjerku jest deep pocket carry opcija koja je uvijek dobrodošla. Pogledajte video ovdje.

Bravo za CRKT, definitivno su se iskazali ove godine i ne zboravite da smo spomenuli samo neke, favorite među novim oštricama i proizvodima. Ostale novosti iz CRKTa pratite na našim stranicama ili pogledajte lineup novih proizvoda ovdje. (AS)