SOG Knives, poznat po proizvodnji noževa i džepnih multi-alata, na ovogodišnjem SHOT Showu predstavio je liniju ruksaka. Ruksaci nisu nepoznanica u SOG-ovoj ponudi. I prije su pod svojim imenom prodavali ruksake, no nisu ih predstavljali na svojoj stranici jer se radilo o jeftinim proizvodima koji su se distribuirali kroz velike trgovačke lance poput Wall Marta. Dizajn tih ruksaka nije bio ništa inovativno. Bili su još jedan proizvođač u moru sličnih taktičkih ruksaka koji podsjećaju na proizvode tvrtki Maxpedition i 5.11 Tactical. Nešto kao reklamna torba koju u sklopu marketinških aktivnosti ima svaka veća tvrtka.

Ove godine predstavljeni ruksaci su autentičan SOG-ov dizajn i kao takvi uvršteni su u njihovu službenu ponudu na redizajniranoj stranici. SOG nudi šest različitih modela ruksaka. Svi prate vrlo sličan koncept velikog glavnog pretinca i krutog pretinca na vrhu koji može poslužiti za spremanje naočala, fotoaparata, mobilnih telefona i sličnih stvari koje zahtijevaju dodatnu zaštitu. Kapaciteti ruksaka se kreću od 12 litara (model Ranger 12) do 35 litara (Seraphim 35). Jasno je da je SOG ciljao na segment EDC-a, dakle ruksaka koji će poslužiti za nošenje sitnica nužnih za svakodnevno funkcioniranje. SOG navodi i korištenje u dnevnim izletima u prirodu.

Modeli Prophet i Seraphim svojim kapacitetom od 33 i 35 litara nude i mogućnost korištenja za kratka putovanja. Pogotovo Prophet 33 koji se može nositi i kao duffle bag. Ljubitelji sling ruksaka (nose se na jednom ramenu) bit će zadovoljni modelom Evac Sling 18 koji nudi i bočni pristup pretincu za prijenosno računalo.

Nama se ovako na prvi pogled nije dopala samo jedna stvar, ravna površina stranice ruksaka koja ide na leđa. SOG nije predvidio kanale za strujanje zraka koji bitno pomažu u izbjegavanju znojenja.

Cijene ruksaka se kreću od nemalih 159,99 do popriličnih 259,99 američkih dolara. (GM)