Što više putujete, veća je vjerojatnost da vam prijevoznik, aerodrom ili netko treći izgubi prtljagu. Postoji opasnost i da vam kofer/torbu ukradu u hotelu, u tranzitu ili dok čekate svoje sljedeće prijevozno sredstvo. Brigu oko gubitka/krađe trebao bi vam umanjiti Tumi sa svojim proizvodom Global Locator.

Globalni lokator stavlja se u prtljagu i spaja s aplikacijom na pametnom telefonu kojoj će dojavljivati svoj status i poziciju. Sama napravica je mini računalo opremljeno GPS, WiFi i Bluetooth prijamnicima. Ima i nekoliko senzora koji prepoznaju kretanje, ali i način kretanja. Dimenzije uređaja su 110mm x 65 mm x 21 mm, a masa 150 grama. Proizvođač ne precizira kolika je autonomija rada baterije, ali vjerujemo da se radi o danima da bi “pokrila” i duža putovanja.

Lokator može raditi u tri načina rada. Prvi je Putovanje u kojem prijavljuje svoju geolokaciju prvenstveno se oslanjajući na GPS i mobilne mreže. Prijavu radi svakih 20-ak minuta, a kad osjeti da je u avionu i polijeće uređaj gasi sve što bi moglo odašiljati radio valove. Pali se opet kada osjeti slijetanje aviona. Hotel način rada alarmira aplikaciju u slučaju da ga netko pokuša pomaknuti, a način rada Blizina ga spaja s vašim mobilnim telefonom putem Bluetootha i upozorava vas da ste se odmaknuli od kofera ili torbe.

U cijeni uređaja od 150 američkih dolara uključena je prva godina usluge spajanja na mobilne mreže, dulje korištenje treba dodatno platiti. Global Locator se oslanja na američku AT&T mrežu. (GM)